2012 oktober

Clubblad 2012-5

Van de Redactie
Het is een clubblad met een zwart randje. Niet omdat het fietsseizoen nu ten einde is, maar omdat er in het leven van een mens nu eenmaal van alles gebeurt. Ook leden van de WTC staan middenin het leven. Ook hen overkomt van alles en nog wat. En dat is niet altijd even plezierig of leuk.
Met gepast respect plaatsen we het voorlopig laatste stuk van Door Trapper.

Gerard van den Berg heeft ondanks de hektiek van de afgelopen weken toch nog een stukje aangeleverd – en zich verontschuldigd voor het laat aanleveren.
Het fietsleven gaat gewoon door, zelfs op loopschoenen. In dit nummer leest u alles over de komende wintertraining en de plannen die er zijn om in de winter het fietsen gewoon voort te zetten op de ATB. Bovendien vindt u de eerste schermutselingen met betrekking tot de Driedaagse en alles over een geweldige actie van Albert Heijn waar we als club beter van kunnen worden.
Dat valt allemaal in het niet met wat er in het leven van sommige leden gebeurt.

Maar de club gaat ook maar gewoon verder.
De Redactie

Up⬆

Woord van de Voorzitter
We zijn alweer bijna aan het einde van het fietsseizoen! Loopschoenen en ATB worden uit het vet of uit de schuur gehaald.
Mijn eigen seizoen was, zoals ik verwachtte, dramatisch. Ik had veel te weinig tijd voor de vereniging en om te fietsen. Gelukkig ziet het er voor volgend jaar beter uit. Mijn tijdbesteding zal wat rustiger worden en daardoor krijg ik ook weer meer ruimte voor onze club. Dit is ook de reden geweest om nog even aan te blijven als voorzitter.
Het blijft een lastige zaak om vrijwilligers te krijgen. Bovendien wordt ons ledenbestand elk jaar gemiddeld een jaartje ouder en vindt er bijna geen verjonging plaats. Geen unieke situatie (veel verenigingen hebben er last van),wel een verontrustende. Laten we met elkaar kijken wat we er aan kunnen doen om het tij te keren. Elke suggestie is welkom.
Inmiddels is het dak vernieuwd en de verlichting weer in orde. Er is veel werk verzet door onze vrijwilligers zoals de klusgroep, de bemensing van de bar, de bezetting van de tafel bij tourtochten, het pijlen van tochten, het uitzetten van tochten, de Driedaagse en de overige bestuursleden. Denk ook aan de redactie van ons clubblad of degene die zorgen dat het clubhuis weer goed in orde is en onze website.
Alle vrijwilligers: bedankt voor jullie voorbeeldige inzet want zonder jullie geen verenigingsleven.
We gaan ons als bestuur weer beraden hoe we u volgend jaar weer van dienst kunnen zijn. Als je hier suggesties voor hebt, wil je dat ons dan alsjeblieft ook laten weten.
De toerkalender voor 2013 zal binnenkort gereed zijn en ik verheug me er nu al op. Ik ben nu reeds gewezen op de Driedaagse in 2013 om vooral mee te gaan. Het wordt weer een mooie tocht zoals iedereen weet die ooit is meegegaan.
Laten we de organisators niet in hun wielershirt staan, maar ons in groten getale aanmelden. Ik neem het in elk geval mee in mijn vakantieplanning.
Jos

Up⬆

Verandering

Het hoort bij leven.

Jarenlang fiets je dagelijks door de polder. Je kent het ritme.

Lege akkers hartje winter, bollenvelden in het vroege voorjaar, groeiende gewassen van aardappelen, maïs en spruiten in de zomer en dat alles wordt, bij gebrek aan onder te betalen landgenoten, in september/oktober geoogst door onze Oost-Europese vrienden.

Bagger op polderwegen.
Je bent het gewend gewend.

En dan ineens staan er koeien in de wei!
Om economische redenen zijn die jarenlang op stal gehouden. Nu de consument langzaam opschuift naar meer diervriendelijke producten, past de agrarisch ondernemer (voorheen boer) zich aan. Er groeien ook 36 nieuwe windmolens van wel 110meter hoog op je route.Voor de motieven daarvoor wordt gewezen op duurzaamheid. Die was echter nooit doorslaggevend. Financieel rendement (na subsidie) komt als motief dichter bij de waarheid.
Inkomenspolitiek dus.
Dat omwonenden van het geluid ziek worden treft, als het waar is, alleen degenen die ook het extra inkomen verwerven.Alleen bewoners van het oude land met uitzicht op het nieuwe land maken zich druk om deze verandering.

1 september 2012. De gloeilamp wordt definitief verboden. De CO2-uitstoot moet minder worden; de aarde wordt te warm. Je wil in de oprechtheid van deze verandering geloven.
Maar op dezelfde dag wordt toestemming verleend om op onze rijkswegen voortaan het gas tot 130km/u in te trappen. Stoer resultaat van een regering die verder zonder resultaten blijft. Vooral belangrijk dus voor mannen met kleine piemels.

En dan landt er ineens een kwaadaardige tumor in de kop van een naaste. Tweede helft dertig, jonge kinderen, mijn kleinkinderen, en alleskunner. Was zonder één dag gebleven ziek tot aan de ingrijpende operatie.
‘Levensbeperkend’ zo was de uitslag. Daar zit hij dan. Wachten op hulp waarom je niet gevraagd hebt. Hulp waarvan je voortaan afhankelijk bent.
Gezin in ontreddering.
Hoezo verandering?!
Fietsen is minder belangrijk. Ik ben voorlopig afwezig.
Mantelzorg!
Tot ziens,
Door Trapper
Up⬆

Toercommissie

Winterseizoen.

Als u dit leest hebben we de laatste toertocht van het jaar inmiddels gereden. Heeft u meegedaan met de toerboekjescompetitie? U kunt bij een van de leden van de Toercommissie uw boekje inleveren. Ook de fietscomputerstanden kunt u doorgeven. Doe dat voor eind 2012 via de mail aan tc@wtchuizen.nl.
De laatste tochten werden onder wisselende weersomstandigheden verreden. Vaak veel wind, helaas ook een enkele valpartij. Zo werd Toos Vreman het slachtoffer van een valpartij tijdens de nazomertocht. Een valpartij die ontstond doordat een oudere heer op een scootmobiel een onverwachte beweging maakte toen de groep net wilde passeren (hij stuurde eerst naar links ipv rechts). Bij Toos bleek een sleutelbeen gebroken.We hopen dat het herstel goed verloopt. Tijdens de snerttocht was er een valpartij bij de A-groep. Gelukkig voor Jan Riemer hield hij er niets aan over.
De komende maanden zal een groot aantal van u weer op de ATB kruipen om in verschillende groepjes op zaterdag een tochtje door de bossen te maken. Ook op dinsdag rijdt een groepje die in de gelukkige omstandigheid verkeert om niet meer te hoeven werken.Verder is op de zaterdagmorgen om 09.00 uur weer de looptraining o.l.v. Berry Snoek. En er is een groepje fietsers die zolang het weer het toelaat op zaterdagmorgen een tochtje maakt. In ieder geval is het belangrijk om in beweging te blijven (u kunt dit uiteraard ook in de sportschool doen).
Voor de komende winterperiode organiseert de Toercommissie de volgende activiteiten:
Midwinteravond – een gezellige avond waarbij een ieder zijn filmpjes en foto’s kan tonen van het afgelopen seizoen. Zo zal er zeker een bijdrage zijn van Bert Dolleman over de Driedaagse naar Valkenswaard.Voor het slagen van deze avond roepen we zo veel mogelijk leden op een bijdrage te leveren.
GPS-avond – gelet op het succes van twee jaar geleden heeft de Toercommissie besloten om weer een avond te organiseren over het gebruik van de GPSontvanger. Dit keer zal aandacht worden geschonken aan het zelf maken van tochten. Ook kunt u vooraf kenbaar maken of u iets specifieks wilt weten over het gebruik van de GPS-apparatuur. Mail uw vraag naar tc@wtchuizen.nl. Neem voor deze avond uw laptop en GPS-ontvanger mee, u kunt dan meteen oefenen. Een echte workshop dus.
De juiste data voor deze avonden houdt u van ons tegoed, maar we gaan ervan uit dat ze in januari of februari zullen plaats vinden.We zullen dit in het decembernummer kenbaar maken.
Volgend jaar zult u in ieder geval kennis maken met twee nieuwe leden van de Toercommissie.We zijn erg verheugd dat Jan Riemer en Rob den Hollander zitting nemen in de Toercommissie. Helaas zal Rob de Groot er niet meer bij zijn. Hij heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden voor de Toercommissie.
We zijn Rob zeer erkentelijk voor het vele werk dat hij in de afgelopen jaren voor ons als commissie, maar dus ook voor u heeft verricht.
Wim Kuijpers
Driedaagse 2013
Driedaagse 2013 van 7 t/m 9 juni.
In 2012 was het aantal deelnemers aan de Driedaagse behoorlijk lager.We gingen met het minimale aantal van19 deelnemers van start. Aan het plezier dat we onderweg hadden was overigens niet te merken dat we maar met zijn negentienen waren: het was een bijzonder gezellige boel.
Als organisatie bespreken we uiteraard deze opvallende terugval van het aantal deelnemers.We staan open voor signalen en kritiek. Daar proberen we lering uit te trekken en iets mee te doen.
Het belangrijkste signaal ging over de afstanden de eerste en derde dag. Die werden als te lang ervaren – begrijpelijk als je bedenkt dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers inmiddels is gestegen naar 64,8 jaar.
De afstand op de genoemde dagen wordt daarom teruggebracht naar 130 km. Hierdoor kan er wat rustiger gefiets worden en duren de rustpauzes wat langer.
oktober 16 De tweede dag blijft de afstand zoals-ie al jaren is: je kunt een keuze maken om 150 km of 100 km te gaan fietsen.
Waar gaan we in 2013 naar toe? We hebben een Stayokay uitgekozen waar we nog niet geweest zijn, gevestigd in de plaats Doorwerth.Wij hebben hier nog niets besproken omdat we geen idee hebben hoeveel deelnemers we mogen begroeten.
Je kunt ons helpen door je aan te melden voor “voorlopige deelname”. Doe dit dan alsjeblieft wel vóór 10 november 2012 dan heeft de organisatie een redelijke tijd om in overleg te treden met Stayokay.
Joop Post
Mail: j.g.post@chello.nl Telf : 035 6856920
Up⬆
Wintertraining
Net als voorgaande jaren zetten we een goede traditie voort. Ook dit seizoen kunnen we tijdens de herfst/winterperiode werken aan onze conditie.

Velen van jullie zullen tijdens deze periode op de mountainbike springen maar er is ook een aantal dat weer de loopschoenen van zolder haalt. En over deze groep wil ik het hier hebben.

Er wordt gestart vanaf het clubhuis. Maar niet eerder dan dat er voor de training is bijgekletst onder het genot van een kop koffie gezet door meesterzetter Hans Petersen. Ja, ook dit jaar is Hans weer bereid gevonden om de koffie voor ons te verzorgen, waarvoor onze dank.

We beginnen klokslag 9.00 uur en zijn dan om ongeveer 10.30 uur weer terug bij de kantine. Het parcours is elke zaterdag anders. Er wordt veel gevarieerd in ondergrond en afstanden.

De opbouw van de trainingen is elke week ongeveer gelijk. Globaal is een training opgebouwd uit drie elementen: warming-up, middendeel en coolingdown. De warming-up bestaat uit een kwartiertje inlopen met lichte loopoefeningen zodat we met een “opgewarmd lijf” aan de rek- en strekoefeningen kunnen beginnen. Tijdens deze oefeningen gaan we de diverse spiergroepen soepel maken om de kans op blessures te minimaliseren.
Door de vele uren die we op de fiets hebben doorgebracht is het lichaam nogal eenzijdig belast. Het is van belang de “slapende spieren” weer rustig aan de praat te krijgen.

Na de warming-up volgt het middendeel van de training: loopscholing, heuveltraining, intervallen, krachttraining of een duurloop. De cooling-down begint direct na de training met rustig uitlopen om het lichaam weer tot rust te laten komen.

Hierna wordt de training afgesloten met enkele rek- en strekoefeningen.
Dit alles doen we in een verantwoorde opbouw. Omdat we graag willen weten of de trainingen ook de nodige vruchten afwerpt, worden er twee meetmomenten ingebouwd in de vorm van een coopertest.
Deze coopertest bestaat uit het lopen van een parcours gedurende 12 minuten zonder op je adem te trappen. Het is de bedoeling zoveel mogelijk meters af te leggen in die 12 minuten. De gelopen afstand wordt zo nauwkeurig mogelijk gemeten.

Afhankelijk van leeftijd wordt volgens een tabel (normtabel) naar de gelopen afstand gekeken. In de fitheidcategorie zie je precies wat voor conditie je hebt. Deze coopertest doen we dan in de laatste week van december en aan het eind van de wintertraining in februari.

Door het trainingsprogramma wekelijks te variëren en in zwaarte op te voeren is het voor iedereen die even iets anders wil dan fietsen een ideale manier om zijn conditie op peil te houden of zelfs uit te bouwen. In de praktijk is gebleken dat het activeren van andere spiergroepen je lichamelijk sterker maakt en een betere balans geeft als je weer gaat fietsen. Ook zorgt deze afwisseling in sportbeoefening ervoor dat je weer honger naar de fiets krijgt en je met een gerust hart aan het nieuwe fietsseizoen kunt beginnen.
Klinkt goed hè? En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele momenten van gezelligheid en kameraderie, om het zo maar even te noemen. Lijkt het je wat? Aarzel dan niet en pak je loopschoenen of schaf ze alsnog aan en kom genieten van al het moois wat de natuur ons te bieden heeft rondom ons clubgebouw. Deze keer vanuit het perspectief van de loper en niet die van de fietser (ook geen valpartijen of fiets schoonmaken!).
Kom zaterdagochtend 27 oktober naar het clubhuis en zorg dat je er voor 9.00 uur bent. Heb je nog twijfels (wat ik me niet kan voorstellen) dan kun je ondergetekende altijd om meer informatie vragen.
oktober 20 Berry Snoek
Up⬆
Van de straat
oktober 21
Geloof het of niet, maar in het plaatsje Reutum, onder de rook van Ootmarsum (dat weer onder de rook van Tubbergen ligt), is ooit eens een toertocht geweest en toen had de plaatselijke jeugd alle pijltjes weggehaald. Heel flauw, maar waar gebeurd. Al die fietsers die door dat plaatsje heen reden, raakten natuurlijk verdwaald en vroegen aan de dorpsbewoners waar of ze heen moesten.
De dorpelingen spreken er nog schande van. Daarop besloten Burgemeester en Wethouders er een heuse straat aan te wijden. Om het nooit meer te vergeten. En zeg maar eerlijk: als verstokte toerrijders hebben we het allemaal wel eens meegemaakt,. dat de bordjes waren verdwenen.
Up⬆
Het vernieuwde dak van ons clubhuis
Vlak voor de bouwvakvakantie was de firma de Rooij uit Eemnes begonnen met de renovatie van het dak van het clubhuis. Dit betekende dat de oude dakbedekking werd verwijderd. Het oude dak bestond ook nog uit diverse delen: een stuk van het oude clubhuis en een deel van de aanbouw van zo’n 15 jaar geleden. Beide delen waren gescheiden door een brede richel en op het dak van de aanbouw lag ook nog grind. Daardoor was het oude dak slecht schoon te houden.
Het is nu één geheel geworden en zijn zowel het platte gedeelte van het dak als de twee piramide-achtige punten goed geïsoleerd. De slechte boeidelen zijn vervangen en de elektrische bedrading is zoveel als mogelijk weggewerkt. Toen de firma de Rooij klaar was, zijn Kees Kleinjan en Alex Baas aan de gang gegaan voor de afwerking. De boeidelen werden geschilderd. De oude verlichting bleek niet goed meer bruikbaar en is vernieuwd. Ook werden de schakelaars om het buitenlicht op een slimme plek aan en uit te kunnen doen in ere hersteld.Verder is een vouwladder aangeschaft om het makkelijker te maken om op het dak te komen.
Zo kan in de toekomst regelmatiger dan voorheen het dak worden schoongemaakt en blad en andere rommel worden verwijderd. Ook hebben Alex en Kees de waterafvoer van het dak weer in orde gemaakt. Hulde aan deze harde werkers!
Dit alles betekent dat we weer jaren vooruit kunnen.
Gerard van den Berg
Up⬆
Van de bestuurstafel
Albert Heijn sponsorproject.
Vorige week zijn we door Albert Heijn Huizen benaderd over een sponsoractie die ze gaan opstarten. Sport vindt Albert Heijn belangrijk. Goed draaiende sportclubs ook. Ze gaan daarom iets extra’s doen voor de clubkas van vijftien sportverenigingen in Huizen. Een spaaractie voor AH sponsorgeld.
Zowel de winkel in de Oostermeent als op de Lindenlaan doen aan de actie mee. Doe ook mee, want dat kan best een mooi bedrag opleveren voor de kas van de WTC, zonder dat je er al te veel moeite voor hoeft te doen. Hoe verdienen we geld voor de WTC met deze actie?
– Bij elke 10 euro boodschappen die je bij Albert Heijn doet, krijg je een AH sponsormunt.

– Een AH sponsormunt is 0.10 euro waard.

– In de winkel staat een display met voor elke deelnemende club een eigen “spaarpot”.

– Je bepaalt zelf voor welke club je spaart, maar je doet je munten natuurlijk in de spaarpot van de WTC.
– De actie loopt van 12 november tot 8 december.

– Het te verdelen bedrag ligt tussen de 10.000 en 15.000 euro.
We kunnen best wat extra inkomsten gebruiken, na de renovatie van het dak Spoor familie, buren, vrienden en kennissen aan om mee te doen.Vertel ze dat ze hun sponsormunten in de spaarpot van de WTC Huizen doen.Want hoe meer munten aan het eind, hoe hoger de verdiensten voor de club.
Noteer in uw agenda: 12 november tot 8 december, AH sponsoractie.
Up⬆

Reacties gesloten.