2013 juni

Clubblad 2013-3

Van de Redactie

Het juni-nummer hadden we net zo goed het Driedaagse-nummer kunnen noemen. Een reünie voor de mensen die hebben deelgenomen. Een reclamebrochure voor de mensen die het gemist hebben en volgend jaar beslist mee zullen gaan omdat je de Driedaagse nu eenmaal niet mag missen.

Vraag maar aan de voorzitter die dit jaar voor het eerst heeft meegereden en spijt heeft als haren op zijn hoofd dat-ie er nooit eerder bij was.

Iets wat nergens in het blad ter sprake komt, maar wat we toch wel even genoemd willen hebben, is de bijdrage van Don Shop aan de Driedaagse. Zij leveren elk jaar de reserve-onderdelen voor in de bus. Dus als er een spaak breekt, een band uit elkaar knalt of wat dan ook (lees de bijdrage van Gerard van den Berg), zijn het de spullen van Don die ons uit de penarie helpen.

Een klein woord van zeer grote dank aan Don Shop derhalve. En verder? De tochten van de komende tijd.We wensen u een fijne vakantie.

De Redactie

Up⬆

Woord van de Voorzitter

Het is er toch van gekomen: mijn eerste Driedaagse.Voortreffelijk weer, zeer prachtige routes.Vrijdag van Huizen via de polder en de Veluwe naar Gorssel. Wat een mooi weer hadden we en mooie natuur onderweg.

De stops waren tijdig gewaarborgd en het tempo was voor iedereen goed vol te houden, dankzij het goede voorrijden door Rob en Rob. Dit duo heeft ons prima door alles heen geleid. Ook de 2e en 3e dag was er een goed tempo voor iedereen zodat we ook nog van de omgeving konden genieten, ook als er iemand lek was gereden (ik).

Maar onze bandenspecialist Cees Kleinjan is een expert in het verwisselen van de lekke banden, mijn dank Cees.

Gelukkig zijn er bijna geen problemen geweest. Helaas dook Jan in het gras wat hem schaaf- en pinkproblemen gaf. Verder de genoemde lekke banden en wat spaken die de geest gaven.

De organisatie heb ik namens alle fietser op zondag bij terugkomst bij ons clubhuis reeds bedankt, maar het kan gewoon niet vaak genoeg worden gedaan dus heren nogmaals bedankt en we kijken nu al uit naar 2014.

Ook Cathy wil ik even in het zonnetje zetten, zij heeft twee dagen achter ons aan gereden en ik weet wat dat is als er opeens een weg of brug is afgesloten. Zoeken naar de route volgt dan en dat geeft best wat stress.

Jan Riemer ook bedankt voor het brengen en halen van onze bagage.

Cathy en Jan hebben beiden de 2e dag ook gefietst in en rond Gorssel. Op dit moment is de Avondfietsvierdaagse bezig. Helaas niet voor mij dit jaar, maar ik hoop dat het een succes is geworden. Nico en zijn team doen daar alles aan en ook jullie bedankt voor jullie inzet.

Voor de meeste van ons komt de vakantie eraan. Ik wens jullie allemaal een mooie en fijne vakantie en hoop iedereen weer in augustus gezond terug te zien. Degenen die geblesseerd zijn wens ik een spoedige revalidatie, vooral Henk Heynekamp die een beste smak heeft gemaakt tijdens de Ster van Huizen.

Jos

Up⬆


Driedaagse Gorssel.

Van 7 t/m 9 juni reden zesentwintig deelnemers de Driedaagse van de WTC Huizen, één van de jaarlijkse hoogtepunten van de vereniging. Deze Driedaagse zal de geschiedenisboeken ingaan als de Driedaagse van de gebroken spaken en de gescheurde buitenbanden. Dit was echt uitzonderlijk.Wat ook uitzonderlijk was, was dat bijna het gehele bestuur weer eens meeging. Ik weet niet of het aan de dwingende ogen van Jos heeft gelegen, maar op de heenweg droeg iedereen het officiële WTC-shirt. Een fraai gezicht!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op vrijdag reden we onder aanvoering van onze twee Robben (of is het Roppen) door de polder naar Nijkerk en vervolgens richting Speuld. Het was een prachtige route: beukenbossen en donkere dennenbossen wisselden elkaar af. Door het koude voorjaar hadden de loofbomen nog dat tere groen waar de zonnestralen gemakkelijk doorheen schijnen en bloeiden ook nog overal de rododendrons.

In de dennenbossen hing een heerlijke harslucht van de pas gekapte bomen. Je waande je soms op vakantie in een ander land. Na de koffiestop in Speuld ging het verder naar Elspeet en Vierhouten.
Overal op de heide stond de brem in volle bloei, ook veel later dan normaal. Daarna via Gortel (niet te verwarren met onze eindbestemming Gorssel) en Oene naar de pont over de IJssel bij Olst. Het water stond zo hoog dat we maar net op de pont konden stappen.

Na de pont kwam het eerste probleem: Piet had bij het wegrijden problemen met zijn achterwiel en kon niet verder rijden. Gelukkig lag er in de volgauto een reserve-achterwiel voor hem. Paul maakte van dit oponthoud gebruik om even een paar sandalen te gaan kopen.We waren hem bijna kwijtgeraakt. In Heeten kwamen we in een kermis terecht. Gelukkig waren de zweefmolen en de botsautootjes nog niet in bedrijf, anders waren we daar zeker blijven hangen.

Onder de Holterberg kreeg Gerard V een klapband. Ik denk dat ze het in Keulen hebben horen donderen, zo hard was de knal. De oorzaak was een scheur in de buitenband. Gelukkig lag er voor hem een nieuwe buitenband in de volgauto.

Na de Holterberg bleek er bij zowel Paul als Kees een spaak te zijn gebroken. Met een zwabberend wiel reden ze verder, maar we konden toch om half 5 de StayOkay bereiken. Het was de hele dag prachtig weer geweest: veel zon en een aangename temperatuur.We konden tot laat in de avond buiten zitten en genieten van diverse drankjes, hoewel bier het meest in trek was.

De 2e dag werd er richting Enschede gefietst. De zeven fietsers van de 150 km zouden om Enschede heen rijden. Ik ging mee met de 100 km en die kwam niet verder dan Haaksbergen.We zouden die dag vier lekke banden krijgen, wat toch wel uitzonderlijk is bij droge wegen, en ook nu was er weer een gescheurde buitenband bij, maar met een stukje canvas konden we toch verder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We reden opnieuw in een zonovergoten landschap, maar wel met een koude noordenwind. Het landschap oogde vooral leeg: slechts hier en daar een boerderij en af een toe een klein dorp. Er was ook heel weinig verkeer, zodat we vaak breeduit op de hoofdweg konden rijden; fietspaden waren er trouwens nauwelijks. Vanwege de schaarse bebouwing was er ook weinig horeca in deze streek. Het was de organisatie dan ook niet meegevallen een koffiestop te vinden. Vlakbij de Oostendorper watermolen was er toch een restaurant met een fraai terras.

Nadat we ook de watermolen hadden bekeken, gingen we verder. Eenmaal op de terugweg kregen we de wind achter. Er was ook nog een watermolen bij Diepenheim. Even verder stopten we in het plaatsje zelf voor een hapje en een drankje, en ook het ijs smaakte prima.Terwijl wij op het terras zaten raasden de mannen van de 150 km voorbij onder luide aanmoedigingen van ons. Het was duidelijk dat zij een ander tempo reden dan wij. Ook de 2e avond zaten we lekker buiten, dit keer met allerlei zelf meegebrachte kruidenbitters. Een enkele keer werd nog voorgesteld om na het eten een wandeling te maken. Piet had 2 routes uitgezet, maar de afwezigheid van Toos was duidelijk merkbaar. Er was nu niemand die zei: “Kom, we gaan” – dus bleven we zitten.

De derde dag verliep anders: het was bewolkt en met 12 graden zeker fris te noemen. De lange mouwen en de jacks bleven de hele dag aan.We zouden aanvankelijk weer met een pontje de IJssel oversteken, maar het was een dag eerder al duidelijk geworden dat het pontje vanwege het hoge water niet kon varen. Een alternatieve route over Zutphen bood uitkomst. Op de brug bij Zutphen konden we goed zien hoe hoog het water stond en hoe snel het stroomde. De kades stonden helemaal onder water.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We reden richting Beekbergen, hadden een fotostop bij de stoomtrein in Liersen, waar Kees zich liet bijpraten over het onderhoudschema van de trein, en vonden de stop in Hoenderloo in restaurant “Rust een weinig”. Er werd ons inderdaad weinig rust gegund, want al snel moesten we verder. Rob zei nog: straks op de hei achter elkaar rijden. Het stuk hei was prachtig en ik reed bijna achteraan. Zo kon ik goed zien dat iedereen zijn eigen interpretatie had van achter elkaar rijden. Er waren er zelfs die dachten dan je dan uiterst links moest rijden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn het bos bij Radio Kootwijk, brak er opnieuw een spaak bij Paul. Dit keer was de slinger in zijn wiel zo ernstig dat verder rijden niet mogelijk was. Na enig sleutelwerk van Jan en Kees lukte dat dan toch. Uiteindelijk is Paul er zelfs mee thuisgekomen. Na de 2e stop in Achterveld kwamen we steeds meer op vertrouwd terrein: dwars door Amersfoort en dan door de polder naar Eemnes. Hoewel de zon af en toe was gaan schijnen, bleef het fris.

Om half 5, een half uur eerder dan gepland, arriveerden we in het clubhuis. We hebben nog even buiten gezeten maar eigenlijk was het te fris en gingen de meesten weer snel naar huis.

We kunnen terugkijken op een heel gezellige en geslaagde Driedaagse met zoals eerder gezegd veel uitzonderlijke technische mankementen.

Rest mij de organisatoren, de routemakers (alle routes waren weer van topkwaliteit) en de voorrijders te bedanken voor hun inzet om van deze Driedaagse weer een onvergetelijk evenement te maken.

Gerard van den Berg .

Up⬆

Nieuws van Nieuw Elan.

Beste clubgenoten,

Zoals jullie hebben gemerkt wordt er weer lekker gefietst op woensdagavond. Als het weer maar een beetje goed is, zijn er toch steeds een mannetje of twintig.

We starten tot nog toe in twee groepen: een groep die snel wil fietsen met Cees en/of Eric Vos en een groep die een training afwerkt met Herman Etten. Het is de bedoeling om naar drie groepen te komen met drie snelheden: een groep met Johan Berghuis als snelle groep, de tweede groep met een gemiddelde van ca 30 km en een derde groep waar mogelijk 26 gemiddeld wordt gefietst.

Twijfel je nog kom dan zeker eens een keer langs op woensdagavond. Heb je nog fietsvrienden die ook mee willen? Die zijn natuurlijk van harte welkom.

Seizoensluiting.

Er wordt hard gewerkt om op zaterdag 14 september het seizoen 2013 af te sluiten met een gezellig clubfeest vanaf ca. 16.00 uur tot ca. 20.00 uur. Noteer dit vast in je agenda, het is op de zaterdag nadat we de nazomertocht hebben verreden.

Er wordt gedacht aan een barbecue met muziek. Suggesties zijn zeer welkom en we zoeken ook nog enige vrijwilligers om dit feest voor te bereiden. Aanmelden graag bij Cees Vos.

Klassiekers.

Verder willen wij graag weten of er leden zijn die interesse hebben om bijvoorbeeld bij een andere club een klassieker te rijden. Mogelijk dat we dan gezamenlijk iets kunnen ondernemen.

Meld het bij Cees of Eric Vos.

Namens de club Nieuw Elan

Van de Toercommissie.

Een aantal weken geleden stond er goed nieuws in de krant. Het ging over mountainbiken en het Goois Natuur Reservaat. Deze organisatie heeft besloten in hun gebieden niet meer op te treden tegen groepjes mountainbikers. Wel stellen ze enkele voorwaarden. Zo mogen de mountainbikers niet buiten de wandelpaden komen en dienen ze zich ook aan bepaalde gedragsregels te houden. Kijk even op het prikbord in het clubhuis, daar hangt het artikel.We weten nog niet of het GNR ook een rit over een uitgezet parcours zou tolereren.

De tochten vanaf half april zijn verreden onder wisselende weersomstandigheden. Zo was het tijdens de Lente/Bollenzeetocht redelijk weer al stond er een stevige koude wind. De meeste deelnemers telde de lentetocht, namelijk 29, terwijl 19 mensen de langere tocht (170 km) reden. Op 4 mei was de Rabo Omloop en het weer was alleszins redelijk, wat resulteerde in een grote belangstelling.

De weersverwachting voor de Ster van Huizen was drie dagen tevoren zo slecht (85% kans op regen en windkracht 5) dat de Toercommissie besloot om slechts één lus te pijlen. Echter tijdens het pijlen en op zaterdag was het eigenlijk heel redelijk weer (10-13 gr, droog). Helaas waren enkele mensen zo teleurgesteld dat er slechts een lus gepijld was dat ze niet deelgenomen hebben.

In totaal waren er 73 deelnemers deze dag. Helaas reed Henk Heynekamp tussen Baambrugge en Abcoude tegen een paal, wat tot gevolg had dat hij per ambulance naar het AMC werd gebracht. Daar werd geconstateerd dat hij een gebroken schouderblad, 3 gebroken ribben en een klaplong had. Henk was na twee dagen weer thuis om te herstellen.We wensen Henk beterschap.

Tijdens de afgelopen tochten is ervaring opgedaan met het downloaden van de GPS-tochten via de computer bij aanvang van de tochten.Komt men vroeg dan verloopt dat redelijk soepel omdat er nog meer mensen van de Toercommissie aanwezig zijn. Als alleen de coördinator aanwezig en is het bovendien druk met Scan & Go plus de overige werkzaamheden, dan wordt de druk wel erg hoog.

Daarom kan vanaf nu het downloaden van de routes alleen als de betreffende deelnemer zelf voldoende kennis heeft om dit te doen. Gebleken is dat bepaalde merken GPS-ontvangers niet geschikt zijn voor het downloaden. Bij bijvoorbeeld de Garmin 800 kunnen de routes alleen op een speciale manier gedownload worden – die kennis is niet bij alle coördinatoren aanwezig.

Welke tochten worden in de zomerperiode gereden? Als u dit leest zijn de Driedaagse, de Avondfietsvierdaagse en waarschijnlijk de Heuveltocht al verreden.

Op 6 juli is de GPS-tocht. Een tocht die meer deelnemers verdient dan de afgelopen jaren. Men hoeft echt geen GPS te hebben om deze tocht te rijden. Meestal wordt er slechts met 2 groepen gereden (een groep voor de korte afstand van 90 km en een voor de lange afstand van 150 km.) Uiteraard kan het natuurlijk ook zijn dat u gewoon op vakantie bent.

Op 20 juli de Verrassingstocht, die voor mensen die de lange afstand (180 km) rijden i.v.m. de altijd aanwezig wind een echte uitdaging is. Uiteraard is er op deze dag ook een tocht van 110 km voor de mensen die die uitdaging niet zien zitten.

Op 3 augustus de Midzomertocht naar de mooie plekjes van Noord-Holland, waarbij we kunnen kiezen uit een afstand van 120 en 150 km (er is wel eens gevraagd of de korte afstand nog iets korter kan zijn, maar dan missen we de Zaanse Schans)

De Toercommissie wens iedereen die op vakantie gaat een fijne tijd en we zien u graag weer terug tijdens een van de genoemde ritten.

Wim Kuijpers

Up⬆

Oude Liefde.

Oude liefde rust dus niet….

20 mei: Fietselfstedentocht in Bolsward. Ik heb startgroep 4.Terwijl ik sta te wachten bij het eerste opvangpunt hoor ik: ‘Hé, nog iemand van de WTC Huizen’. Ik heb inderdaad mijn oude WTC-shirt aan. Bij een eerdere opruiming (er kwamen nieuwe shirts) heb ik enkele shirts uit de oude voorraad gekocht en omdat die dingen bijna onverslijtbaar zijn, rijd ik nog steeds in de oude plunje. Ach, in Friesland let men daar niet zo op.

Het doet mij wel goed dat ik nog herkend wordt.Als laatste herinnering kreeg ik nog een speld opgestuurd i.v.m. mijn 25-jarig lidmaatschap. Althans, dat had het geval moeten zijn, maar waarschijnlijk is bij de verzending iets fout gegaan. De envelop was open gegaan en de speld is ergens achter gebleven….

Het groepje WTC-ers, dat mij in Bolsward herkent, mag even later starten. Ergens in het Noorden van Friesland word ik door hen voorbij gereden. Dankzij mijn WTC-shirt word ik weer herkend en klinkt er een bemoedigend: ‘Hé Jelle, gaat het’. Het gaat inderdaad goed. Ik train weliswaar minder dan in mijn WTC-tijd, maar er is nog voldoende basisconditie.

In Dokkum ben ik het groepje WTC-ers waarschijnlijk tijdens hun rust voorbij gereden. In Leeuwarden staan mijn oudste zus, zwager en neef te wachten. Ze hebben koffie en koek.Terwijl ik met mijn familie sta te kletsen, komen de WTC-ers aan bij de controlepost. Ze zien me weer, stappen af en nemen de tijd voor een praatje.Voor mij een belangrijk moment!

Volgens mij hebben we elkaar ergens onderweg nog een keer gezien, maar tijd en plek zijn me ontschoten. In IJlst neem ik altijd een langere stop, omdat daar ook familie woont. De tocht heb ik prima uitgereden en voor de 41e keer mocht ik een Elfstedenmedaille in ontvangst nemen. Leuk om een aantal WTC-ers terug en zien en Wim ter Beek? volgend jaar ben jij ongetwijfeld ook weer van de partij. Dan is de verbouwing bij je zoon wel afgerond…

9 juni: Ik ben een paar dagen bij mijn dochter, schoonzoon en kleindochter in Amersfoort (Vathorst). ´t Is goed weer en we gaan een stukje fietsen. In de buurt van Achterveld vraagt mijn kleindochter van ruim 3 jaar om een plaspauze. Dat kunnen we natuurlijk niet weigeren.
In de verte zie ik een groep wielrenners aankomen. Het tempo ligt prettig. Geen gejakker, maar voor de gemiddelde fietser goed te volgen.

Als de groep dichterbij komt, herken ik de shirts:WTC Huizen! Hoe bestaat het! Er is weer wederzijdse herkenning, hoewel nieuwere leden wel even geïnformeerd moeten worden wie ‘Jelle’ is.

Ik heb letterlijk en figuurlijk afstand genomen van het Gooi. Hoewel, Amersfoort ligt niet ver van Huizen en omdat mijn schoonzoon ook regelmatig op de racefiets zit….

Het deed mij goed om een aantal mensen terug te zien en even te spreken. Misschien zien we elkaar nog eens bij de Omloop. Oude liefde rust dus niet altijd. Dat wilde ik graag op deze wijze laten weten.

Jelle Hoogland, Nijesyl 58, IJlst

Up⬆

Van de Straat.

juni-24

 

Deze rubriek is ooit begonnen omdat we weleens straatnamen tegen kwamen die op de een of andere manier deden denken aan een van onze leden. Die borden zijn zeldzaam. Zeer zeldzaam – en dus wijken we soms wat uit naar anderssoortige namen.

 

Maar heel soms kom je een naam tegen die onmiskenbaar recht doet aan slechts één persoon. Een persoon die zolang je weet al bij de WTC fietst.Altijd op kop. Actief in de vereniging. Niet te stoppen.

Hulde voor die persoon – waarvan we verder niet gaan zeggen hoe hij heet. In de buurt van Keppel hebben ze in elk geval een straat naar hem genoemd.

 

Up⬆

Foto’s Driedaagse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

stayokgorssel

 

Up⬆

Blijven Fietsen.

Dat deden we op de woensdag maar gaan dat vanaf juli op de donderdag doen.
Zomers op de racefiets en ’s winters op de mountainbike.

We beginnen om 13.00h bij het clubgebouw ‘Aan De Meet’. We fietsen tot een uur of vier en hebben er dan 50 à 60 km opzitten.

We fietsen een sportief tempo en hebben halverwege een korte stop.

Als u structureel iedere week wilt bewegen, sluit u zich dan bij ons aan. Het afgelopen seizoen hebben we geconstateerd dat we de meest constante groep zijn.

Tot ziens op 4 juli.

Jacques Koenis en Klaas Makkinje

Up⬆

Ledennieuws.

Up⬆

Reacties gesloten.