2013 oktober

Clubblad 2013-5

Zo haal je je fiets van zolder, en zo zet je hem weer in het vet. Onze mooie carbonnen, aluminium en stalen rossen.Teer en licht.De tijd vliegt. En onze racekarretjes gelukkig ook.Maar is deze tijd nu een markering voor het einde van het seizoen of is het juist het teken van voorbereiding voor het nieuwe seizoen? Als we het goed begrepen hebben dat laatste. Er staan weer verschillende winteractiviteiten op het programma, zoals de wintertraining en ATB-en.Een groepje die-hards blijft op dinsdag zelfs gewoon fietsen, als het weer maar even meezit.De laatste tocht is inmiddels verreden en u vindt in dit Cranckstel een verslag van de afgelopen tochten. Verder het woord van de voorzitter (dankjewel Jos, dat je er altijd weer in slaagt iets waardevols op papier te zetten) en een bericht van de secretaris.Op naar de donkere dagen voor Kerstmis. Dan kunnen we daarna weer snel naar het voorjaar toe.
De redactie.
Up⬆

Woord van de Voorzitter

Wat was het gezellig 14 september bij onze feestavond. Een tent buiten, muziek binnen en ongeveer 45 leden met partner. De inwendige mens was prima verzorgd met een bbq door de keurslager en salades met brood. Heerlijk heb ik het gevonden Cees en wie er nog meer hebben geholpen: bedankt voor de voortreffelijke organisatie namens alle aanwezigen. Ook bedankt de mensen die voor ons de drankjes hebben ingeschonken zonder jullie was het een stuk minder geweest.Het seizoen loopt op zijn einde, de laatste tochten zijn of worden nog verreden.We gaan weer denken aan het overwinteren in ons landje en denken dan al gauw wat gaat ons het volgend seizoen brengen?Misschien kunnen we deze winter nadenken over de algemene groepsregels en gedragregels welke in ons laatste Cranckstel stonden, overgenomen van de Apeldoornse Wielren Vereniging. Het kan zeker geen kwaad deze ook binnen onze vereniging nogmaals onder de aandacht te brengen.Als bestuur hebben we gevraagd om dit ook in de toercommissie te bespreken. De uitkomst horen we wel bij het nieuwe seizoen. Mijn eigen mening is dat veel wat er staat uitstekend bij ons zou kunnen passen.Ik weet niet hoe iedereen gaat overwinteren op de fiets of hardlopend, ik zelf zal het binnen doen lekker spinnen een paar keer per week.Dit woord van de voorzitter wil ik beëindigen met namens het bestuur alle vrijwilligers die maar iets gedaan hebben voor onze vereniging te bedanken.We kunnen het niet genoeg benadrukken, zonder vrijwilligers geen vereniging.Groet, Jos
Up⬆
Toercommissie.

” ’t Is weer voorbij die mooie zomer” zong Gerard Cox. Alleen in het liedje begon de zomer zowat in mei terwijl we dit jaar moesten wachten tot juli. Gelukkig werd het wachten beloond met bijna drie-en-een-halve maand goed fietsweer.

Omdat u de vorige keer de bijdrage van de Toercommissie heeft moeten missen, is de lijst met resultaten van de verreden toertochten behoorlijk lang geworden:

De Heuveltocht had 33 deelnemers totaal. In plaats van 3 afstanden was er nu keuze uit 2 afstanden 110 en 150 km. Op de korte afstand kwamen 16 rijd(st)ers af en de lange afstand had 17 deelnemers. Bij vertrek was het mooi weer, ’s middags kwamen felle regenbuien, waardoor veel mensen verzopen terugkeerden in het clubhuis.

De GPS-tocht werd verreden met prachtig zonnig fietsweer en weinig wind. Dat een tocht die niet op papier wordt gezet de leden niet meer afschrikt (inmiddels rijden in elke groep wel enkele rijders met een GPS) bleek uit het aantal deelnemers: 22 voor de korte afstand van 90 km en 20 voor de lange afstand van 150 km. De tocht kende een andere route die door iedereen positief gewaardeerd werd.

Tijdens de Midzomertocht was er een vervelende val van Bert van Loo, veroorzaakt door een kleine bult in het asfalt in het midden van de weg. Gelukkig was hij snel weer hersteld en kon de dinsdagmiddag erna al weer meerijden met de B-groep. Door zijn val liepen ook andere rijders blessures op, onder anderen Ben Bosman.

Overigens was het deze dag prima fietsweer met alleen een behoorlijk straffe wind. 7 deelnemers voor de korte afstand terwijl zich voor de lange afstand 19 deelnemers hadden ingeschreven. De B-groep koos er in verband met het oponthoud voor om toch de korte afstand te rijden.

De tocht Huizen-Otterlo/Posbank startte met natte wegen, maar gelukkig bleef het tijdens de rit droog en was er niet al te veel wind. De tocht was na Otterlo gewijzigd, omdat het stuk langs de provinciale weg door velen saai gevonden werd. Deze wijziging werd over het algemeen zeer gewaardeerd.De 27 deelnemers voor de tocht naar Otterlo vv en de 12 rijders gingen over de Posbank, waar ze nog 2 WTC-rijders (Dietrich Bakker en Joop de Weerd) tegen kwamen die het eerste stuk per auto afgelegd hadden.

De Grote Rivierentocht is een vrije toertocht en het is altijd spannend of daar veel mensen van andere verenigingen op afkomen. De opkomst viel niet tegen: 60 deelnemers in totaal (waaronder een controleur van de NTFU). Daarvan reden er 28 de korte afstand van 115 km en 32 de lange afstand van 155 km. Het was deze dag redelijk droog fietsweer met, vooral in de middag, veel wind. Ook hier wijzigingen in de route; na Doorn werd er over rustige wegen gereden, waardoor het minder gevaarlijk werd.

De Nazomertocht werd, in verband met het regenweer, een week later verreden (gelukkig was het toen droog met enkele zonnige perioden en weinig wind). Uiteraard liet onze vaste regenrijder Kees Kleinjan zich niet kisten en reed de tocht op de oorspronkelijke dag. In totaal 30 deelnemers, 18 voor de tocht van 100 km. en 12 voor de 150 km.

Op de vrije toertocht Snerttocht komen altijd veel rijders van andere verenigingen af omdat bij die verenigingen het fietsseizoen al geëindigd is. 57 deelnemers deze dag die konden constateren dat de route met name op de terugtocht verbeterd was. Op het moment van schrijven is de Sluitingstocht nog niet verreden, dus die houdt u van me te goed.

Volgend seizoen.

Op dit moment is de Toercommissie bezig met de toerkalender voor volgend jaar. Eind oktober moet die tenslotte bij de NTFU ingeleverd zijn.

Hebben wij uw e-mailadres?

Veel leden krijgen tegenwoordig enkele dagen voor een tocht een mailtje met een vooraankondiging of eventuele uitstel van de tocht. Ook sturen we herinneringen aan de mogelijkheid om te trainen, dit ook op verzoek van de Commissie Nieuw Elan.
Uiteraard kan de Toercommisie dergelijke mailtjes alleen sturen aan leden van wie we het e-mailadres hebben.
Stelt u er prijs op om ook die informatie te ontvangen,geef dan uw e-mailadres op aan het Secretariaat (secretariaat@wtchuizen.nl) of de Toercommissie (tc@wtchuizen.nl).

Blijf fit in de winter!

Hoe kunt u de wintermaanden doorkomen en toch fit blijven? Er zijn nogal wat mogelijkheden, ook bij de WTC.

 1. Hardlooptraining
  Iedere zaterdag is er een hardlooptraining, afgewisseld met oefening van de spieren onder leiding van Berry Snoek. Start om 09.00 in het clubhuis. Supergezellig.
 2. ATB
  Een aantal A-rijders vertrekt iedere zaterdag om 09.00 vanuit het clubhuis. Een grote groep van de B-rijders rijdt iedere dinsdag en zaterdag. Zij vertrekken om 09.30 uur vanaf de parkeerplaats van het Sint Jans Kerkhof in Laren voor een tocht van 2 x 1 ½ uur + pauze. Rijders en rijdsters van de C-groep starten elke zaterdag om 09.30 uur vanaf het clubhuis.
 3. Racefiets
  Een aantal leden blijft de winter doorrijden op de racefiets. Als het weer en de wegomstandigheden het toelaten, rijden zij op dinsdagmiddag een tocht, start om 12.00 bij het clubhuis. Zij rijden een kortere afstand met een lagere snelheid dan in de zomer.

Het rijden met ATB in de bossen van het Goois Natuur Reservaat is nu toegestaan, maar houd rekening met de volgende gedragsregels:

 • Blijf op de paden
 • Houd rekening met andere gebruikers zoals wandelaars en ruiters (passeer die rustig)
 • Blijf beleefd tegen andere gebruikers

In de bossen van Staats Bosbeheer is het meestal niet toegestaan om buiten de fietspaden te rijden, m.u.v. het ATB-pad bij Lage Vuursche.

Wim kuijpers
Up⬆


Grote-Rivierentocht.

Nog voordat deze tocht beëindigd was kreeg ik onderstaand mailtje van de schipper Veerdienst Eck en Wiel:

“Vanmorgen 31 augustus kwamen leden van uw toerclub bij ons het veer over. Een van uw leden vond het nodig om met zinloze negatieve opmerkingen aan het adres van mijn collega, t.a.v. ons beleid waar fietsers zich moeten opstellen, het niet eens te zijn. Mijn collega heeft hem er op aan gesproken. Mijnheer was het er duidelijk niet mee eens en verliet het veer als eerste toen één slagboom openging. Wilde niet wachten. Zijn mede-fietsers verontschuldigden zich voor het gedrag. Niet echt reclame voor uw club m.i.

Jammer dat het is gebeurd. Misschien kunt u er eens tijdens een ledenvergadering aandacht aan schenken: hoe gedraag ik mij onderweg als clublid?”

Het gedrag van toerfietsers staat wel vaker in de media ter discussie. Soms ten onrechte maar ook vaak terecht. De NTFU besteedt hier ook regelmatig aandacht aan. Het is voor mij niet te beoordelen of dit mailtje terecht is of niet. Het feit dat andere leden zich verontschuldigden voor het gedrag van een van de leden, zegt mij voldoende.

Nu we aan het eind van dit fietsseizoen staan, is het misschien raadzaam om eens te kijken hoe we ons dit jaar op de openbare weg gedragen hebben. Misschien moeten we volgend jaar wat dingen aanpassen, zodat we niet weer van dit soort mailtje binnen krijgen.

Peter Markestein Secretaris


Hollandse Meesters.

In de fietswereld voeren hoogwaardige techniek en materialen de boventoon, maar er tekent zich een duidelijke trend af: steeds meer fietsers willen een ambachtelijk vervaardigd exemplaar.

Nederland kent van oudsher veel framebouwers. Van bekende firma’s als Gazelle, Batavus en Jan Janssen, tot ambachtelijke framebouwers die op kleine schaal of als hobby hoogwaardige fietsen bouwen. (Hollandse meesters vindt u op www.klassiekeracegiets.info.) De hier afgebeelde Super Course uit 1970 is Van Germi; de naam is een samenvoeging van Gerrit de Weerd, de bouwer, en Mien, zijn vrouw.

germi
 

In 1967 werd de Brit Graham op een Germi in Heerlen wereldkampioen op de weg bij de amateurs. De Super Course is ontworpen voor de baan. Geen overbodige accessoires als remmen en versnellingen dus, maar een groot verzet.

De nauwsluitende voorvork, aan elkaar gesoldeerde spaken en hoge flens bij de naaf (waar de spaken in steken) geven de constructie extra stijfheid om de enorme krachten die de renner op het frame uitoefent, te weerstaan. Dutch Design dus, uit een tijd dat het oog van de meester nog het werk van de computer deed.

Via Theo de Boer

Up⬆


Van de Straat.

Soms kom ik straatnaamborden tegen die me op de een of andere manier aan wielrennen, de WTC Huizen of een van onze clubleden doen denken. En daar maak ik dan een klein verhaaltje over. Nu gaat het helaas een keertje over mezelf.oktober 16

Ik ben genoodzaakt even te stoppen met sporten en zelfs met het maken van het clubblad. In Uffelte (Drenthe) hadden ze dat in de gaten, getuige dit bordje.

Up⬆

Looptraining. oktober 20

Een goede traditie wordt ook dit jaar weer voortgezet, onder de bezielende leiding van Barry Snoek. We starten vanaf het clubhuis en we beginnen op zaterdag 26 oktober om 9.00 uur. Ook Hans Petersen gaat ons weer verwennen met heerlijke koffie en na de training is er natuurlijk voldoende ruimte om bij te kletsen.

Stel Barry niet teleur!

Up⬆


Gebruik je kop, helm op!

Een ongeluk overkomt altijd een ander.Totdat jij die ander bent. Elk jaar melden zich 2.100 wielrenners en 2.000 mountainbikers op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Een op de zes moet zelfs behandeld worden voor hoofd- en hersenletsel. En dat terwijl het dragen van een helm een hoop ellende kan voorkomen.

Het wrange is dat de meeste wielrenners en mountainbikers een helm hebben, maar deze niet altijd opzetten. Bij wedstrijden is een helm verplicht. Maar tijdens recreatietochten of als je alleen fietst, wordt de helm weleens vergeten. Terwijl een ongeluk ook dan kan gebeuren. Een loslopende hond, grind op de weg of een onverwachte beweging van een andere weggebruiker zijn vaak al voldoende voor een vervelende schuiver. Ook voor een ervaren sporter.

De jaarlijkse campagne ‘Gebruik je kop, helm op’ attendeert wielrenners erop dat ze altijd een helm moeten dragen om hoofdletsel te voorkomen, ook bij recreatief fietsen. Op www.gebruikjekop.nl staat nuttige informatie voor wielrenners en mountainbikers. Een 3D-animatie laat zien wat er met je hersenen gebeurt als je op je hoofd valt. Ook staan er uitgebreide tips voor aanschaf en gebruik van een helm. De belangrijkste zijn:

– Kies een helm die voldoet aan de Europese EN 1078 norm
– Zet de helm goed op, namelijk ± 2 cm boven je wenkbrauwen
– Draag je bril of zonnebril tijdens het passen
– Bewaar je helm niet in een dichte tas of doos, maar op een droge koele plaats uit de zon
– Na een val beschermt je helm niet meer voldoende, koop dan een nieuwe!

Succes

De afgelopen twee jaar is de campagne succesvol geweest. Onderzoek toont aan dat wielersporters de risico’s op ernstig hoofd- en hersenletsel beter inschatten. En nog belangrijker: het helmgebruik tijdens het alleen fietsen is gestegen.

De initiatiefnemers van deze jaarlijkse campagne VeiligheidNL, KNWU en de NFTU kunnen tevreden zijn. Linda Beliën, projectleider van de helmcampagne namens de NFTU: “Wij zijn ervan overtuigd dat het dragen van een goede fietshelm hersenletsel kan voorkomen.We willen iedereen dan ook vragen het onderwerp bespreekbaar te maken binnen fietsgroepen. Dus kom je een fietser tegen zonder helm: vraag hem of haar eens waarom de helm ontbreekt!”

Uit: Fietssport Magazine, tekst: Johan van Leipsig

Ledennieuws.

Up⬆

Reacties gesloten.