2016 oktober

Clubblad 2016-5

Colofon
WTC PostadresNaarderhop 7, 1274HW Huizen
Rabobank Noord HollandIBAN:NL35RABO0329977032
Internet:www.wtchuizen.nlwebmaster@wtchuizen.nl
Voorzitter:Jos Koot (035-5260193)
Secretaris:Eric Vos (035) 785 39 61secretariaat@wtchuizen.nl
Penningmeester:Bert van Loo (036-5384408)
Toercommissie:Wim Kuijpers (035-5258293)tc@wtchuizen.nl
Bar & Clubhuis:Gerard van de Berg (035-5252997)
Redactie:Peter ten Broeke [redacteur]Dietrich Bakker [web realisatie]
Redactieadres:redactie@wtchuizen.nl

Inhoud:

Van de redactie [Peter ten Broeke]
Fietstocht Berlijn, augustus 2016 [Aard Weijers]
Fietsen in Iran [Gerard van de Berg]
Sponsorpagina
Informatie van de Toercommissie [TC Wim Kuijpers]
Jubileumfeest Wielertoerclub 2016 [Kees Kleinjan]
E racers [Peter ten Broeke]
Nieuwjaarsreceptie [Gerard van de Berg]
Verjaardagen (november, december)

E-mail adressen (Dietrich Bakker)

Van de redactie

Bij deze toch weer een aantal interessante artikelen en leuke verslagen.
Over 2 maanden zitten we al weer midden in de feestdagen. Stuur weer zoveel mogelijk stukjes op. Ook zijn kerstkaarten en nieuwjaars wenskaarten welkom.
Maken we er een mooie kersteditie van!
P. ten Broeke

Fietstocht Berlijn – Zeewolde

potsdam

Schlosspark Sanssouci Potsdam

Via deze link krijgt u een verslag te zien van de fietstocht die Aard en Coby Weijers in augustus van dit jaar gemaakt hebben van Berlijn naar Zeewolde.

hannover

Stadhuis Hannover

Het is weer een heel mooi document geworden en hij wilde het de lezers van dit blad niet onthouden.
Ga vanuit hier naar Fietstocht Berlijn – Zeewolde

Fietsen in Iran

Van 24 september tot 14 oktober was ik in Iran. Veel mensen vroeger me vooraf of dat wel veilig zou zijn. Wel, het is daar heel veilig. En Iraniërs zijn heel aardige mensen. De jongeren en beter opgeleiden spreken wel wat Engels (tegen de wens van de ayatollahs) en willen telkens met je praten. Ze willen weten of de buitenwereld echt zo gevaarlijk is. Ook willen ze graag met je op de foto. Ze zijn weinig buitenlanders gewend en vinden het allemaal heel interessant. Ik raakte in gesprek met een Iraniër en probeerde iets te vertellen over Nederland. Nederland is 40 maal kleiner dan Iran. Dat snapte hij niet. Ik zei: van oost naar west in de auto in 2 uur en van noord naar zuid in 3 uur. Hij keek me vertwijfeld aan en zei: dat is geen land, maar een stad! Als je bedenkt dat Teheran al 14 miljoen inwoners heeft, snap je dat hij Nederland een stad vindt.img_5354
Kun je fietsen in Iran? Ik zou het niet doen. De afstanden tussen de steden zijn enorm en onderweg is er niets. Je rijdt op een 6-baans weg en de volgende afslag is pas na 50 of 100 km, en daartussen is geen restaurant of iets dergelijks. Iraniërs eten niet buiten de deur. Dus je kunt de koffie met appeltaart wel vergeten, en alcohol is echt nergens te krijgen. Toch heb ik één keer 2 fietsers gezien op de snelweg. Met forse bepakking. Het moeten wel Nederlanders geweest zijn.
In Teheran rijden alleen auto’s en brommers. Ook voor voetgangers is het er levensgevaarlijk. Oversteken lijkt wel een zelfmoordpoging. Ze stoppen wel voor stoplichten, maar het afslaand verkeer rijdt je dan alsnog van de sokken. In Teheran dus geen fiets gezien. In de kleinere plaatsen wel, maar niet veel. Wel veel brommers die bij voorkeur met grote snelheid over het trottoir rijden, dus opnieuw opletten. In de plaats Bonab zag ik op een rotonde een fiets staan, maar wel een hele grote. Gauw een foto gemaakt.img_7652
Door de mooie stad Isfahan stroomde vroeger een brede rivier. Nu ligt die al jaren droog omdat het water wordt afgetakt voor de irrigatie. Maar langs deze rivier loopt wel een fietspad, duidelijk aangegeven zelfs. En er fietsen wat jongelui op met mooie ATBs.
Tot slot nog één waar gebeurd verhaal. Een reisgenoot had zijn telefoon in het toilet bij een benzinestation laten liggen. Hij ontdekte het pas een half uur later en dus 50 km verderop. De bus wilde niet terug, het zou te veel tijdverlies opleveren en we moesten die dag toch al 10 uur inde bus zitten. De man stapte uit en ging liftend terug. Hij vond zijn telefoon nog op dezelfde plaats waar hij hem had achtergelaten. Dat kan dus alleen in Iran.
Ik hoef niet nog een keer naar Iran, maar ik kan het wel iedereen aanbevelen.
Gerard van den Berg
Up⬆

Onze Sponsors

(Klik op de foto om naar de website te gaan)

harrywielersport

defietsenwinkel

donshop

strankinga

peking

vanderroest

jvdhulst

kruijmer

lockwell

Afdrukken

defietsspecialist

visser

Up⬆

Bericht van de Toercommissie

De laatste tochten zijn verreden en we kunnen constateren dat de weergoden ons gunstig gezind zijn geweest. Echter we denken dat veel mogelijke deelnemers de avond er voor naar het weerpraatje luisteren/kijken en dan besluiten om niet te rijden omdat er een kans op regen is. Ons advies is dus: zet de wekker, check de meest actuele weersverwachting en ga naar het clubhuis om 1 x in de 14 dagen een leuk tochtje te rijden.
Resultaten van deze laatste toertochten:
Grote Rivierentocht – 33 deelnemers totaal, 22 reden de 115 km., 11 voor de lange afstand van 155 km. met droog weer, alhoewel het wegdek in het begin nat was.
Nazomertocht – 25 deelnemers totaal, 10 voor de korte afstand van 100 km, 15 voor de 150 km. Goed fietsweer – weinig wind en zon
Snerttocht – 36 deelnemers totaal voor deze tocht van 100 km. Dit was een Vrije Toertocht en dus valt het aantal deelnemers tegen. Dit kwam doordat er regenbuien voorspeld waren (die kwamen echter gelukkig niet)
Sluitingstocht – ik weet het exacte aantal rijders niet, maar dit was niet veel, doordat het bij de start licht regende.
We horen wel regelmatig dat het aantal geregistreerde deelnemers (zij die zich dus gemeld hebben bij de inschrijftafel) niet helemaal klopt met de werkelijkheid. Dit komt doordat enkele rijders met een toerabonnement zich niet inschrijven. Voor de financiën maakt het niet uit, maar we willen de cijfers wel goed hebben. Dus meld je altijd even!

In het verleden konden na afloop van het fietsseizoen de toerboekjes ingeleverd worden bij de Toercommissie. Hier zijn we echter mee gestopt omdat over een aantal jaren de informatie weg is. De leden die meedoen met de fietscomputercompetitie kunnen de km-stand t/m half oktober 2016 doorgeven aan de webmaster. Dietrich neemt de registratie over en op de website kunt u bij toerinformatie/computerklassement de gegevens terugvinden.

Inmiddels zijn we al bezig geweest met de toerkalender voor volgend jaar. De data voor de Vrije Toertochten staan al vast (die moeten we namelijk bijtijds doorgeven aan de NTFU, zodat ze in de NTFU-gids vermeld kunnen worden) en de 1e clubtocht van het jaar wordt verreden op 11 maart.
Enkele belangrijke data:
– Omloop Midden Nederland op 6 mei
– Ster van Huizen op 20 mei
– Driedaagse 26-28 mei (dit is het hemelvaart weekend, dus we gaan bij u informeren of dit niet op veel bezwaren stuit)
– Avondfietsvierdagse 5-8 juni
We hebben besloten de naam van de GPS-tocht te wijzigen in Groene Harttocht.
Ook nieuw is volgend jaar dat we bij de vrije toertochten gaan werken met voorinschrijving. Dit maakt het makkelijker om de deelnemers die van andere verenigingen komen de GPX-files van de te rijden routes door te sturen en hoeven die deelnemers niet meer af te rekenen en wordt het dus echt “scan & go”.

bike-motion-special

Bike Motion 2016

Inmiddels is de Bike Motion beurs in Utrecht geweest en was te constateren dat nu bijna elk merk wel een ATB met elektromotor verkoopt (ook te zien dat de accu verstopt zit in de bidon, voor de stiekeme rijders). Ook veel racefietsen die uitgerust zijn met schijfremmen, waardoor het remmen bij natte omstandigheden beter functioneert.

Tenslotte zoekt de Toercommissie versterking, omdat we het in 2017 moeten doen met 5 leden. Met name zoeken we iemand, man of vrouw, die het niet erg vindt om coördinator te zijn van een Vrije Toertocht. Het nadeel is dan wel dat diegene zelf niet mee kan rijden op de dag van de tocht, maar deze tochten moeten toch altijd voorgereden worden, dus is er voldoende mogelijkheid om de tocht te rijden. Uiteraard zorgt de Toercommissie voor de begeleiding van nieuwe leden. Aanmelden kan via het e-mail adres van de Toercommissie.

Wim Kuijpers
Up⬆

Jubileumfeest Wieler Tour Club Huizen 2016

boerengolf

Op zaterdag 24 september werden we in het clubhuis ontvangen met koffie en wat lekkers. Na nog even passen van de nieuwe wielerkleding, (lees: een shirt met lange mouwen) en niet onbelangrijk: een cadeautje van de club, gingen we dan toch maar doen waarvoor we waren gekomen. Namelijk een feestelijke middag en avond met clubleden en partners die ook van harte welkom waren. Met een lekker zonnetje werden teams van 4 personen gevormd die begonnen aan een fiets(puzzel)tocht. Voorzien van een routebeschrijving en vier kantjes papier, met daarop zo’n 30 foto’s, gingen we richting Loosdrecht. De bedoeling was om onder alle foto’s van objecten de locatie daarvan aan te geven. Een 5 meter breed hek op het Gebed Zonder Eind was voor velen niet zo’n probleem, maar een bootje op een schoorsteen zien te vinden langs al die fraaie huizen richting Loosdrecht gaf toch wel enige hoofdbrekens; nekbrekens in dit geval. Zo ongeveer op de helft van de tocht kwamen we aan in Loosdrecht. Voorafgegaan aan een partijtje Boerengolf kwamen de ijsliefhebbers aan hun trekken. Vervolgens naar de wei. Niet de mouwen opstropen dit keer, maar de broekspijpen; dit om droog en niet “reukbaar” aan te schuiven aan het diner. Voorzien van een golfclub -een soort bezemsteel met een klomp in de maat van een vijfjarige- en een schepnet, met verstelbare arm, om de bal eventueel uit de sloot te vissen, gingen we aan de slag. We moesten van dit laatste hulpmiddel meerdere keren gebruik maken. Met weinig wind en een heerlijk zonnetje hebben we met z’n allen de ruim 3 kilometer met ongeveer 10 holes met veel gedol en gelach volbracht. Na afloop was er weer een versnapering en ging de puzzeltocht verder. Via het Naardermeer en Bussum weer richting Huizen om daar de dag af te sluiten met een partijtje bowlen en aansluitend te dineren. Ook op de bowlingbaan was er, zoals eerder op de dag, een gezellige sfeer. We werden ook hier weer voorzien van een hapje en een drankje. Als dan de bowlingklok 00.00 seconden aanwijst (of te wel: het is afgelopen) gaan we onze gympies weer omwisselen voor ons eigen schoeisel. etentjeOp naar het naastgelegen restaurant om daar de avond af te sluiten. Ik dacht bij aankomst te gaan steengrillen, maar het bleek lavagrillen te zijn. Zelf zag ik geen verschil, maar ik ben dan ook geen kenner. Een aantal sprekers/spreeksters liet tijdens het eten nog van zich horen. Aan de orde kwamen o.a. de volgende items: de uitleg en uitslag van de puzzeltocht, de uitreiking van de prijzen, de oproep voor meer vrijwilligers, en dan hoofdzakelijk voor het bedienen van de wielrenners aan de bar in het clubhuis op zaterdagmiddag. Tot slot nog een dankwoord van een van de leden die, zoals jullie wel hebben begrepen, namens ons allen sprak.
Na nog wat napraten met ijs, koffie of nog een drankje (verkrijgbaar op consumptiebonnen uitgegeven door een gulle penningmeester) is ook aan deze gezellige dag een einde gekomen.
Bedankt organisatie voor deze leuke dag!!!
Kees Kleinjan
Up⬆

E-racers

Omdat fietsen met e-bikes steeds gewoner wordt en de ontwikkeling onafwendbaar is (en ook racefietsers steeds ouder worden) een artikeltje over elektrische racefietsen.
Veel zie je ze nog niet, de elektrische racefietsen, maar ze zijn er inmiddels wel. O.a. van Vivax. Drie verschillende zelfs: de Passione, de Veloce en de Forza.
Daarnaast kun je ook een packet kopen waarmee je je eigen racefiets van een elektrische ondersteuning kunt voorzien.
Het bijzondere van het Vivax-systeem is dat het zo licht is. En tevens zo onzichtbaar. Met tot gevolg dat de fiets er blijft uitzien zoals het hoort. Licht en met de juiste lijnen en uitstraling. Het complete system van Vivax weegt slechts 1.8 kg, waardoor het nog steeds mogelijk blijft een fiets te bouwen van beneden de 10 kg.

Er wordt tamelijk laatdunkend gedaan over elektrische racefietsen. Vooralsnog begrijpelijk. Maar aan de andere kant kun je als oudere toch maar mooi blijven meefietsen in de groep. Je kunt bergen blijven beklimmen, die je anders niet opkomt en natuurlijk kunnen er ook medische redenen zijn.
Het kan ook zijn dat je gewoon lekker wilt fietsen, zonder dat dat teveel inspanning kost.

Bij de Vivax modellen zit de motor in de staande buis en drijft daar direct de cranks aan. Batterij in de bidonhouder.
De motor levert altijd hetzelfde vermogen – 200 Watt. Je kunt met maximaal 90 omwentelingen per minuut fietsen. Bij 60 omwentelingen werkt de motor optimaal.
Als de motor niet is ingeschakeld, staat de fiets in de vrijloop. Geen extra weerstand dus.
Plezierig is het dat je je eigen favoriete cadans kunt instellen. Met de motor uit zoek je je cadans op, je houdt de aan/uit knop 10 seconden vast en klaar is Kees.
De fiets kan worden afgemonteerd met Aksium-wielen en de 11-speed Ultegragroep van Shimano.
Al met al gaat hij dan wel €. 6.000,= kosten en dat is niet niks.
Maar je moet daar dan vanaf trekken wat je voor een gewone racefiets kwijt zou zijn en dan valt het verschil wel weer mee.

Je eigen fiets ombouwen naar een e-racefiets kan ook en kost €. 2.700,= – 6 Ah.
Er bestaat ook nog een 9 Ah accu.
Voor €. 159,= extra hoef je het niet zelf te doen.

Minpuntje blijft voorlopig de actieradius. Met de 9 Ah accu heb je ongeveer 90 minuten ondersteuning. Maar die kwam je misschien precies tekort.
Blijft er toch nog genoeg tijd en afstand over om op eigen kracht te blijven trappen.

Peter ten Broeke
Up⬆

Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie

Het bestuur nodigt u uit voor de

NIEUWJAARSRECEPTIE

op zaterdag 7 januari 2017
van 15.00 – 17.00
in het clubhuis “Aan de Meet”

Verjaardagen

Up⬆

E-mail adressen

Een herinnering aan iedereen die zijn mailadres bekend heeft gemaakt bij het secretariaat. Graag een wijziging daarin doorgeven aan de secretaris van de club. Nog niet  op of doorgegeven, dan graag alsnog doen a.u.b.
Ook de redactie van het clubblad maakt gebruik van deze gegevens om u te berichten dat er weer een nieuwe editie op de site staat. Het is dus van belang dat u daarvan op de hoogte gebracht kunt worden. 

m.v.g. de redactie.

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.