Wat betekenen de verscherpte maatregelen voor de wielersport?

Bron: www.NTFU.nl

Het kabinet verscherpt de regels voor samen sporten. Fietsen mag gelukkig nog, maar een belangrijke maatregel die elke wielersporter treft, is de maximale groepsgrootte van 4 personen. Samen fietsen met méér dan 4 personen mag niet, met minder wel. Ook houd je tijdens het fietsen 1,5 meter afstand tot elkaar én anderen.

De maximale groepsgrootte van 4 personen geldt zowel voor verenigingen die clubritten organiseren als voor wielersporters die samen afspreken een rondje te maken. De verscherpte coronamaatregelen gelden vanaf 14 oktober 22.00 uur.

Houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen

De anderhalve-meter-maatregel geldt ook (weer) tijdens het samen sporten, voor wielersporters van 18 jaar en ouder. Tijdens het fietsen houd je 1,5 meter afstand tot je clubgenoten/fietsvrienden én andere verkeersdeelnemers

Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden? Dan geldt de 1,5 meter afstand onderling niet. Tot andere verkeersdeelnemers uiteraard wel.

Afstand houden tot andere verkeersdeelnemers is een basisregel die al geldt sinds het begin van de coronaperiode. Lees HIER hoe je op een veilige manier 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers houdt.

Hoe fiets je veilig samen?

Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen. Toch doen we een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je samen fietst. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Het zal even wennen zijn om niet uit de wind te kunnen fietsen, maar zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door.

Resumé: de maximaal toegestane groepsgrootte is 4. Met minder mag natuurlijk ook. Vind je het toch te risicovol om samen te fietsen of vind je het lastig om afstand te houden? Maak solo je kilometers of fiets virtueel samen met je clubgenoten of vrienden, bijvoorbeeld via Bkool.

Organiseert je vereniging clubritten? Lees dan HIER wat de maatregelen voor jouw vereniging betekenen. Raadpleeg voor de zekerheid ook het vernieuwde protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF.

Kunnen toertochten nog doorgaan?

Evenementen zijn met ingang van 14 oktober 22.00 uur verboden. Dat geldt ook voor toertochten. Deze zijn uiterlijk vanaf woensdagavond 14 oktober dan ook niet langer zichtbaar op de NTFU– en Fietssport-kalender.

 • Wielersporters | Heb je je ingeschreven voor een toertocht die is afgelast? Neem dan contact op met de organisatie van de toertocht.
 • Toertochtorganisatoren | Organiseer je een toertocht? Lees dan HIER wat je moet doen als je toertocht is afgelast.

Kunnen trainingen nog doorgaan?

Trainingen kunnen doorgaan als er groepjes gemaakt worden van 1 trainer en 3 deelnemers op een dusdanig terrein dat de afstand van 1,5 meter aangehouden kan worden en de groepjes zich niet mengen. We snappen dat dat in de praktijk lastig kan zijn. Overweeg goed of het voor jullie echt mogelijk is. Lukt het niet dan is ons advies om de komende trainingen niet door te laten gaan. Raadpleeg ook het vernieuwde protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF, waarin je richtlijnen vindt voor onder andere trainingen, clinics en andere sportactiviteiten.

Mogen kinderen nog samen fietsen/trainen?

Kinderen tot 18 jaar mogen gewoon trainen/ritten rijden. Houd hierbij rekening met het volgende.

Afstand houden

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven tot niemand 1,5 meter afstand te houden.
 • Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. 
 • Kinderen en jongeren tussen 12 en 18 jaar houden tijdens het sporten wél 1,5 meter afstand tot volwassenen. 
 • Volwassen houden altijd 1,5 meter afstand, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen. Deze regels gelden ook tijdens rustmomenten.

Groepsvorming

 • Kinderen tot 18 jaar zijn tijdens het sporten uitgezonderd van de maximale groepsgrootte van 4 personen.
 • Kinderen vanaf 13 jaar mogen na het sporten niet bij elkaar komen met meer dan 4 personen. Voor jongere kinderen geldt deze beperking niet.

Trainingslocatie

 • Ouders mogen niet naar een training blijven kijken.
 • Na afloop van de training wordt de sportaccommodatie zo spoedig mogelijk verlaten.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn gesloten.

Voor iedereen, dus ook voor kinderen, geldt

 • Bij verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn) mag hij/zij niet naar een training/wedstrijd. Het kind blijft ook thuis als het bij iemand woont die koorts heeft of benauwd is.

Clubtrainingen voor starters bij de Wielertoerclub Huizen

HUIZEN – Wielertoerclub (WTC) Huizen start met ingang van de zomertijd weer met de clubtrainingen. Ben je een recreatieve, sportieve of meer competitieve racefietser of wil je met fietsen beginnen? Dan zien we je graag (onder voorbehoud) na 6 april om kennis te maken met de club en de renners via de gezamenlijke trainingsritten. De start is bij clubhuis “Aan de Meet” Crailoseweg 80, Huizen (nabij zwembad Sijsjesberg).

De clubtrainingsritten vinden “vast” op dinsdag en donderdag plaats; ook kun je tijdens weekenden waarin geen WTC toertochten plaatsvinden lekker met een groepje fietsen en aan je conditie werken. Rijden kan dan in verschillende groepen: sportief/competitief (A), sportief/recreatief (B) en dit jaar ook in een speciale groep gericht op starters (C). Via een app groep krijgen deelnemers hierover informatie. Voor alle groepen geldt het principe “samen uit samen thuis”, in het Engels ook wel een “no drop policy” genoemd. 

In onderstaand schema staan alle starttijden van de clubtrainingen

Oók voor niet-leden !

“De clubtrainingen zijn beslist niet voorbehouden aan leden. De WTC Huizen juicht het toe dat ook niet-leden vrijblijvend meerijden. Vorig seizoen hebben veel enthousiaste fietsers zich bij ons aangesloten en intussen zijn er tientallen deelnemers. Fietsen in clubverband biedt je een community die je helpt je vaardigheden te verbeteren en je sportieve of recreatieve doelen te realiseren. De WTC combineert dat met plezier en ontspanning. Je kunt er nieuwe fietsmaten (m/v) ontmoeten, routes ontdekken en evenementen meemaken. Elke laatste dinsdagavond van de maand sluiten we af met een borrel; we houden immers van sportief én gezellig”, aldus Jaco van Vliet van de WTC.

Startersgroep o.l.v. Marcel Beuker en Ronald de Ruijter

“Vorig jaar is het aantal deelnemers aan de trainingen sterk gegroeid, maar we merkten dat we niet de volledige aansluiting bij de starters hadden. En die willen we er juist graag bij”, aldus Marcel Beuker. Dit jaar begeleid ik daarom samen met Ronald de Ruijter een speciale groep met beginnende fietsers, aangevuld met leden die het seizoen rustig willen opbouwen. Dan houden we iedereen erbij, ieder op zijn of haar niveau; nu is echt iedereen welkom!”, vult Marcel nog aan. 


Over de WielerToerClub

De Wielertoerclub Huizen (WTC) is een club voor sportieve en recreatieve racefietsers en MTB-ers, aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). De WTC bestaat sinds 1981 en heeft momenteel ruim 125 actieve leden. 

Fietsen is een teamsport die je ook individueel kunt beoefenen. Fietsen in clubverband biedt je een community die je helpt je vaardigheden te verbeteren en je sportieve of recreatieve doelen te realiseren. De WTC combineert dat met plezier en ontspanning. Je kunt er nieuwe fietsmaten (m/v) ontmoeten, routes ontdekken en evenementen meemaken, aldus de WTC. 

In het wegseizoen, van maart tot en met oktober, worden er op dinsdag en donderdag clubtrainingen gehouden. De WTC juicht het toe dat daaraan ook niet-leden vrijblijvend meerijden. Naast de clubtrainingen wordt in het wegseizoen door groepen deelgenomen aan toertochten. Buiten het wegseizoen, van november tot en met februari, wordt er met MTB fietsen gereden. Kijk op https://www.wtchuizen.nl/ voor meer informatie over de club, clubtrainingen en de toerkalender. 

Voor meer informatie: 

Jaco van Vliet (06-29607369) – coördinator clubtrainingen 

Berthold Schaap (06-26578823) – voorzitter WTC Huizen 

Berthold Schaap – interim secretaris WTC Huizen (secretariaat@wtchuizen.nl

Nico van der Graaf – voorzitter toercommissie (tc@wtchuizen.nl)

Dietrich Bakker – DiZa WhatsApp groep beheerder. (webmaster@wtchuizen.nl) Installeer wel de App op je smartphone.

Crailoseweg 80  | 1272 EW | Huizen | www.wtchuizen.nl

 


 

Reacties gesloten.